Refleksoloji
[email protected] 0 262 311 00 34
BİROL AKTEPE | Refleks Akademi - Refleksoloji Merkezi ~ Bilal YALÇINER

BİROL AKTEPE

Zihin Engelliler Öğretmeni& Eğitim Yönetimi Denetimi Uzmanı

DESTEKLEYİCİ YA DA TAMAMLAYICI TEDAVİ YÖNTEMİ OLARAK REFLEKSOLOJİ

Özellikle engelli çocukların eğitiminde destekleyici sağaltım yöntemi olan, refleksoloji alanında bir kurumun olmaması ilimizde önemli bir açıktı. Bu konudaki açığı, kurmuş olduğu refloksoloji merkezinde yaptığı olumlu çalışmalarla kapatan ve engelli ailelerine ciddi bir destek sunan Bilal YALÇINER’e teşekkür etmeliyiz.

Zihin engelli, otistik ve serabral palcili çocukların özel eğitimde ilerlemeleri için refleksoloji önemli katkılarda bulunmaktadır. Refleksoloji ayak ve el tabanına yapılan uyarılarla beyindeki bölgelerin uyarılması esasına dayanır. Beyine gönderilen bu mesajlar çeşitli bölgelerin aktive olmasını sağlamakta buda çocuğun öğrenmeye açık hale gelmesini sağlamaktadır. Otistik çocuklarda sık görülen agresiflik, takıntılı, davranışlar, mutsuzluk, ilgisizlik, odaklanma problemleri çocukların sosyal hayata uyumlarını olumsuz etkilemekte, ailelerin yorgun düşmesine zaman zaman çaresizlik hissine kapılmalarına yol açmaktadır. Bahsi geçen davranış problemleri etkin bir biçimde refleksoloji desteği alan çocuklarda belirgin bir biçimde azalmıştır. Çocuğun uyum sağlama yeteneği artmış, işbirliğine açık hale gelmiştir. Ailelerde bu iyileşme halini görmüşler ve Bilal Yalçıner’e minnettarlıklarını ifade etmişlerdir.

Serebral palsi beyinde oluşan sürekli bir hareket ve kas tonusu bozukluğudur. Beyinde hasar görmüş bölgeler nedeniyle oluşmaktadır. Refleksoloji ile el ve ayak tabanına yapılan basınçla beynin çeşitli bölgelerine gönderilen uyarılar hasarlı bölgelerin görevlerini sağlam bölgelerin devralmasına bu sayede kas tonusu ve hareket yeteneğinde önemli gelişmeler ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu anlamda Refleksoloji, Serebral palcili çocukların yaşam kalitelerini artması ve hayatın içine daha aktif katılımları amaçlanmaktadır.

Biz özel eğitimciler var olan bir dikkat, algı ve öğrenme sistemi üzerinden çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Bu sistem engelli çocuklarda ne ölçüde geliştirilirse çocuk o ölçüde daha fazla öğrenecektir. Erken yaşlarda başlanan ve sürekliliği sağlanan refleksoloji tedavisi ile geliştirilen zihinsel aktivite çocuğun öğrenme kapasitesini attırmaktadır. Özel eğitim ve refleksoloji birbirini tamamlar bir şekilde çalışmaktadırlar amaç ise engelleri aşmış çocuklara ulaşmaktır.

Birol AKTEPE
Zihin Engelliler Öğretmeni&Eğitim Yönetimi Denetimi Uzmanı

YAZARIN ESKİ MAKALELERİ

OTİZİMLİ BİREY ÜZERİNDE REFLEKSOLOJİNİN ETKİSİ
Otizm Nedir?

Kişinin; düşüncelerinin, duygularının ve arzularının, dünyayı kendi algılayış biçimine göre belirlenmesidir. Bireyin iç gerçekliği, dış gerçeklikle bağdaşmaz. Birey olay, nesne ve olguları norm içinde bulunan kişilerin paylaştığı gerçeklik temelinde değil kendi duygu ve düşüncelerinin ışığı altında değerlendirir. Bu anlamıyla patolojik bir anlam taşır. Karşılık, red, sosyal etkileşimde, iletişimde devam eden bozukluklar, stereotip davranış paterni ile karakterizedir.Tipik olarak, Otizm yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.

OTİZİMLİ’DE REFLEKSOLOJİNİN ETKİSİ

Bilindiği üzere Otizm, son yıllarda çok fazla duymaya başladığımız bir engel türüdür. Günümüzde her 100 çocuktan birini etkilediği bilinmektedir ki bu da birçok alanın ilgisini çekmektedir. Refleksolojide bu alanlardan bir tanesidir. Refleksoloji Genel sağlık sorunlarıyla ilgili birçok çözüme imza atarken bu çözüm imkânlarının engelli çocuklarda da geçerli olup olmadığını merak etmiş olup ilk çalışmalarını Rusya ve sonrasında İngiltere’ de yapmıştır. Öncelikle otistik ve spastik çocuklar üzerinde uygulanan bu çalışmalar olumlu sonuçlar vermesiyle birlikte diğer engel gruplarında da değişik düzeylerde gelişmeler kaydedilmesine yardımcı olmuştur.

Türkiye’de de hızı bir şekilde yaygınlaşmaya başlayan Refleksoloji tedavisi otistik bireyler üzerinde oldukça başarılı sonuçlar doğurmaktadır. Otistik çocuklarda dil problemleri, bağırsak problemleri, Duygusal ve davranışsal problemler oldukça yaygındır. İşte refleksoloji tamda bu noktada devreye girerek el ve ayaktaki sinir dokunun uyarılmasını sağlayarak normal enerji akımını sağlamakta vücudun kendisini iyileştirmesini hızlandırmaktadır.

Unutulmamalıdır ki refleksoloji de diğer engel guruplarında olduğu gibi otizimde de alternatif bir tedavi metodu olarak kullanılmaktadır. Refleksolojiden mucize beklemek yanlış olur. Özellikle bu konuda eğitim almış kişiler tarafından uygulanması çok önemlidir. Bilinçsizce yapılacak uygulamalar kişiye faydadan çok zarar verebilir.

Refleks Akademi Telefon Numarası