Refleksoloji
[email protected] 0 262 311 00 34
KUMRUŞAH GÜLŞEN GÜLER | Refleks Akademi - Refleksoloji Merkezi ~ Bilal YALÇINER

KUMRUŞAH GÜLŞEN GÜLER

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı / Eğitmci-Eğitim Koordinatörü

ÇOCUK GELİŞİMİ ve eğitimi UZMANI NEDİR?
Çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini inceleyen; dil, psikomotor ve duygusal gelişimlerini takip eden uzmanlara  çocuk gelişimi uzmanı denir. Buradaki takip, sağlıklı yönlendirme ve yeri geldiğinde yapıcı müdahalelerde bulunma durumlarını ifade etmektedir.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ UZMANLARININ GÖREVLERİ NELERDİR?
– Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi hakkında danışmanlık yapar,
– Beyin gelişimi testleri uygular,
– Dikkat ve zeka testi gibi zihinsel beceri testleri uygular,
– Çocuklarda uyum problemlerini inceler, yardım ve yönlendirme yapar,
– Davranış bozukluğu ve psikolojik problemleri olan çocuğa oyun terapisi uygulayabilir,
– Yeni doğanda olabilecek sorunlar hakkında izlenim ve yönlendirme yapar,
– Çocuk gelişim uzmanı, öğrenme güçlüğü olan çocuklara özel eğitim programı hazırlayabilir,
– Yeme-içme ve uyku düzeni sağlamak için aile veya çocuğa yardım eder,
– Çocuğun yaşına ve gelişim özelliklerine uygun oyuncak seçimi yapar,
– Ergen psikolojisi hakkında ailelere danışmanlık yapar,
– Çocukların fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı gelişmesini; aile, okul, sosyal çevre ilişkilerini sağlıklı yapılandırmasını sağlamak için gerekli tüm çalışmaları yaparlar.
ÇOCUK GELİŞİMİ DÖNEMLERİ VE BİLİNMESİ GEREKENLER!
Gelişim:  Bir oluşumu tamamlamak üzere ilerlemeyi-artışı ifade eder.
Çocuk gelişimi:  Zihinsel ve fiziksel yönden hızla büyüyen çocukların, büyüme sürecinde yeni kazanımlar elde etmesine denir. Çocuk gelişimi; fiziksel, duygusal ve davranışsal özellikler göz önünde bulundurularak çeşitli dönemlere ayrılmıştır.  Her dönemin önemli gereklilikleri vardır. Çocuğunun gelişim dönemlerinde problem yaşamak istemeyen veya mevcut bir problemle başa çıkmak isteyen aileler,  çocuk gelişimi uzmanından destek almaya ihtiyaç duyabiliyorlar. Birazdan bu konuya da değineceğiz ancak öncesinde  tüm anne babaların bilmesi gereken  çocuk gelişimi dönemlerini kısaca hatırlayalım:
ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ & EVRELERİ
1. Yeni doğan dönemi:  Bebeğin doğumundan itibaren ilk  4 haftalık  sürece yeni doğan dönemi denir. Bu dönemde sadece fiziksel gelişim değil,psikososyal gelişim de başlamıştır.
2. Bebeklik dönemi:  Çocuğun,  2 yaşına kadar  gözlemlenen gelişim dönemine bebeklik dönemi denir.
3. İlk çocukluk dönemi:  2-6 yaş arası  döneme denir. Bu dönemde çocuklar, toplum kurallarını kendi çevresiyle sınırlı olacak şekilde öğrenmeye başlar. Dili kavrar ve büyük bir gelişim gösterir. Sosyalleşme ve cinsiyet farkındalığı oluşmaya başlar. İlk çocukluk döneminin fiziksel-zihinsel en iyi eğitim, öğretim ve gelişim araçları oyunlardır. Oyun, çocuklar için  en doğal ve en etkili  öğrenme yöntemlerinden biridir.
4. Son çocukluk dönemi:  Bu dönem  erkek çocuklarda 6-13 yaş  aralığını kapsar.  Kız çocuklarda ise 6-11 yaş  arası döneme son çocukluk dönemi denir. Bu dönem zorunlu eğitim hayatının da başladığı önemli süreçlerden biridir.
Çocuk gelişimi, son çocukluk döneminde toplum kurallarını öğrenme, saygı duyma, saygın birey olma, sosyal ilişkileri geliştirme ve işbirliği yapmayı öğrenme şeklinde devam eder. Bu dönemde çocuklar, rekabet etmeyi, haklarını korumayı, sorumluluk sahibi olmayı da öğrenirler.
Son çocukluk dönemi, zeka gelişiminin son hız devam ettiği dönemlerden biridir. Dolayısıyla, bu evrede çocuğa ezbere dayalı bilgiyle birlikte analitik düşünme, akıl yürütme becerileri kazandırabilmek de önemlidir.
Neden Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanında Uzman Kişiler Tercih Edilmeli?
Çocuğunuza özel eğitim veya özel eğitim kurumu araştırırken dikkatli olmalısınız çünkü:
Çocuk gelişim uzmanları, çocukların yaşına uygun beceri ve davranışlara sahip olmaları için hem eğitimci hem de yönlendirici rol üstlenirler. Çocuk gelişimi dersleri ve çocuk psikolojisi konularına hâkimdirler. İşinin ehli bir çocuk gelişim uzmanı, eğitici oyunları oynatma (uygulama) konusunda da oldukça donanımlıdır.
Çocuk gelişim uzmanı, çocuk için serbest zaman etkinlikleri düzenler. Uyku, beslenme ve oyun saati gibi periyodik tekrar eden aktiviteleri de sağlıklı bir şekilde yönetebilirler. Dolayısıyla, ebeveynler için iyi birer yardımcı rehberdirler. Örneğin, çocukların zeka gelişimi için bütün uzmanlar oyunların önemi üzerinde durur. Oyunların bir kısmı öğretici, bir kısmı ise zihinsel becerileri geliştirici etkiye sahiptir. Oyun oynamak çocukların motor becerilerini ve kas gelişimini de destekler. Oyun ile öğretme, oyunlaştırılmış eğitim başlı başına uzmanlık gerektirdiği için standart bir bakıcı yerine çocuk gelişim uzmanı tercih edilmelidir.
Bir çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı ve eğitimci olarak Kumruşah Gülşen Güler AKDEM Aile Eğitim Danışmanlık Biriminde çalışma alanı olan “Kadın ve Aile” yi hedef alarak anne –babayı çocuğunun tüm gelişim alanları konusunda bilinçlendirecek eğitimleri hazırlayarak sunmakta, yine çocuk gelişimi ve eğitimi konuları, aile içi sağlıklı iletişim, çocuk ruh sağlığı konularında yıl boyunca düzenlenen halka açık seminerlerinin organizasyonunda profesyonel anlamda çalışmalarını devam ettirmektedir.
Akdem de Uygulanan Projeleri:
– Çocuklarda Değerler Eğitimi
– Çocuklarda Din Eğitiminin Önemi
– Oyuncak Atölyesi  (Unutulmaya yüz tutmuş oyunlar)
– Yerli Malı (Çocuklarda hazır gıdalara karşı alternatif anne üretimi besinlerin çeşitleri )
– Origami-Guuling Eğitimi
– Çocuklarda Cinsel Kimliliğin Gelişimi
– Babalarda Eğitime Gelir (Baba Okulu)
– Amigrumi (Doğal oyuncakların yapımı)
– Pop-up (Üç Boyutlu) Annemin Masal Kitabı
2016 yılında Öncü Eğitimciler Derneğine yazmış olduğu oyuncak atölyesi projesi derneğin kabul edilen projeleri arasına girmiştir.
BEBEKLERDE REFLEKSOLOJİSİ !!!
Eskiden beyin gelişiminin genetik faktörlere bağlı olduğu, dışarıdan yapılacak müdahalelerin beyin gelişiminde fazla rol oynamayacağı düşünülürdü. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalara göre dış etkenler bebeklerin zeka gelişiminde oldukça etkili bir hale gelmiştir.
Beyin gelişimi gebeliğin ilk ayında başlamakta ve bebek 3-4 yaşına gelene kadar büyük bir hızla devam etmektedir.5 aylık fetus 5 duyunun duymak ve dokunmak olmak üzere ikisine sahiptir. Küçücük kafasında her dakika 500.000 yeni hücre oluşmakta ve beyin öyle hızlı gelişmektedir ki 6. ayda hızla büyüyen beyin kabuğu kafatasına sığmak için kıvrımlar oluşturmaya başlamaktadır. 7. ayda fetus beyni tüm yaşamı boyunca sahip olacağı 100 milyar beyin hücresinin hemen tamamını oluşturmuştur.
Her bebek düşünme, görme, duygu gibi beyin fonksiyonlarından sorumlu yaklaşık 100 milyar sinir hücresi ile doğar. Hayatın ilerleyen dönemlerinde ise bu doğuştan gelen 100 milyar sinir hücresinin üzerine yenileri üretilmektedir.
Bebek beyni milyarlarca sinir hücresi ile donatılmış olarak dünyaya gelmektedir. Sinir hücreleri, bebeğin karşı karşıya kaldığı her deneyim ve uyarıcı karşısında birbirleri arasında bağlantı kurarlar.
Bu bağlantılar tekrarlanırsa kalıcı hale gelir ve kocaman bir ağa dönüşür. Bu ağ bir ömür boyunca kullanılacak olan zihinsel kapasiteyi barındırır. Buda, bebeklik döneminin zihinsel gelişim konusunda ne kadar belirleyici ve önemli bir dönem olduğunu bize göstermektedir.
Bebeğinizin sizden aldığı genetik mirası ve doğumdan sonraki ilk yıllarda karşı karşıya kaldığı uyarıcılar ve deneyimler onun zekasının şekillenmesini sağlamaktadır. Uyarılan sinirlerle birlikte bebeğinizin zihinsel gelişimi hızlanmaktadır. Bu bağlamda REFLEKSOLOJİ tedavisinin bebeğin zihinsel gelişiminde oldukça etkili bir rol oynadığını göstermektedir.
Bebek REFLEKSOLOJİSİ, Refleksoloji tekniğinin bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için bir özel alt bilim dalıdır. Bu alanda dünya ülkelerinde çok ciddi çalışmalar yapılmış hatta Rusya da 0-3 aylık bebeklerde Refleksoloji terapisi zorunlu tutulmaktadır. Refleksoloji terapisi alan bebekler ile almayan bebekler arasında yapılan istatiksel çalışmalarda ciddi oranda farklılıklar görünmüştür.
REFLEKSOLOJİNİN BEBEKLER ÜZERİNDEKİ OLUMLU FAYDALARI NELERDİR ?
* Bebekler refleksolojiyi rahatlamada yardımcı bulmaktadırlar. Aynı zamanda uyku problemlerine de yardımcı olmaktadır.
* Refleksoloji bebeklerde sindirim ve nefes almaya da yardımcı olmaktadır.
* Diş ağrılarını gidermek için kullanılmaktadır.
* Refleksoloji bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
* Bebeğin genel bir iyilik haline girmesini sağlar, kulak, burun ve boğaz hastalıklarına karşı direnci arttırır.
* Kabızlık ve gaz problemlerine faydalıdır.
Bebek refleksolojisi için bebeğin hangi yaşta olması gerekir ?
6 haftalık olduktan sonra tüm bebeklere uygulanabilmektedir. Bununla birlikte bebeğiniz adımlamaya ve başladığında onu odanın içinde tutmak için çok daha az enerji harcayarak kontrol etmenizi de sağlar. Bu uygulamalar çocukluğunun tümünde işinize yara.Çocuğu ve anneyi yormayan bir terapi sürecidir.
Saygılarımla K.Gülşen Güler

YAZAR HAKKINDA
KUMRUŞAH GÜLŞEN GÜLER ( Çocuk Gelişimi ve Eğitimi  Uzmanı / Eğitmci-Eğitim Koordinatörü )
Zeytinburnu imam hatip lisesinde ortaokul bölümünü okudu, liseyi cağa loğlu kız meslek lisesinde çocuk gelişimi bölümü olarak tamamladı, başörtüsü problemi nedeniyle üniversite örgün eğitimini bırakıp, İstanbul üniversitesi açık ve uzaktan öğretim coğrafya öğretmenliği tamamladı. İstanbul Arel Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünü Onur Derecesi ile bitirdi. Lisans süresince ve öncesinde dalının uzmanı eğitimcilerden çocuk gelişimi ve aile içi iletişim eğitimi dersleri alarak kendini alanda geliştirdi.
2006 – 2007 yıllarında Unicef in Eğitimci Eğiticisi olarak “Önce çocuklar” isimli projesinde “Benim Ailem” Eğitimlerini birçok STK ve Derneklerde annelere ve çocuklara yönelik uyguladı.
2007-2009 yılları arasında M.E.B yürütmüş olduğu “AİTEP” (Aile İçin Temel Eğitim) Eğitici Eğitimlerine katılarak bu eğitimi birçok anneye verdi ve halen AKDEM de vermektedir.
2009 yılında TAPV projesi olan “KSEP”(Kadın Sağlığı Eğitim Programı) Eğitici Eğitmeni eğitimini tamamladı ve halen AKDEM de bu eğitimi vermektedir.
2008 yılından beri AKDEM Aile Eğitim Danışmanlık Biriminde Eğitim Koordinatörü olarak çalıştı ve halen devam ediyor. AKDEM de birçok yetişkin ve çocuk eğitimlerini hazırlayıp sunmak ve uygulamakta, yine AKDEM de halka açık olarak verilen Çarşamba seminerlerinin konularını merkez koordinatörü ile birlikte hazırlamakta, organizasyonunu yürütmektedir.
Yukarıda uyguladığı eğitimlerin haricinde
Akdem de Uygulanan Projeleri:
– Çocuklarda Değerler Eğitimi
– Çocuklarda Din Eğitiminin Önemi
– Oyuncak Atölyesi  (Unutulmaya yüz tutmuş oyunlar)
– Yerli Malı (Çocuklarda hazır gıdalara karşı alternatif anne üretimi besinlerin çeşitleri )
– Origami-Guuling Eğitimi
– Çocuklarda Cinsel Kimliliğin Gelişimi
– Babalarda Eğitime Gelir (Baba Okulu)
– Amigrumi (Doğal oyuncakların yapımı)
– Pop-up (Üç Boyutlu) Annemin Masal Kitabı
2015 yılında Öncü Eğitimciler Derneğine yazmış olduğu oyuncak atölyesi projesi kabul edilen projeler arasına girmiştir.
Hazırlayan Kumruşah Gülşen Güler
Zeytinburnu belediyesi AKDEM Aile Eğitim ve Danışmanlık Birimi Eğitim Sorumlusu

Refleks Akademi Telefon Numarası